13 ΧΡΩΜΑΤΟΤΥΠΟΙ ΤΥΠΟΙ - Ζεστός, ψυχρός ή συνδυασμός?

Το χρώμα των μαλλιών μας, δηλώνει στοιχεία του χαρακτήρας μας και της διάθεσης μας. Το χρώμα έχει την δύναμη να «δυναμώσει» ένα κούρεμα ή αντίθετα να το «ηρεμίσει». Μπορεί να τονίσει φυσικά χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια μας και φυσικά όταν νιώθουμε όμορφες, απλά φαίνεται.

Το ιδανικό χρώμα για τη κάθε γυναίκα, μπορεί να δημιουργηθεί, μόνο μέσα στο κομμωτήριο.

Ξανθιά, καστανή, κοκκινομάλλα ή συνδυασμός? Η επιλογή του χρώματος είναι πολύ σημαντική απόφαση και χρειαζόμαστε γνώσεις εξειδικευμένης χρωματολογίας. Η ιδανική επιλογή στηρίζετε στο χρωματότυπο της πελάτισσας. Η απόχρωση του δέρματος, το χρώμα των ματιών της, είναι στοιχεία που καθορίζουν το τύπο που ανήκει. Οι εξειδικευμένες γνώσεις για κάθε χρωματότυπο μας δίνουν την δυνατότητα να βρούμε τις επιλογές στις αποχρώσεις μαλλιών που θα προτείνουμε. Αν θέλουμε πραγματικά να αποκτήσουμε “πιστές” πελάτισσες και να ξεχωρίσουμε σαν colorist θα πρέπει να της εκπαιδεύουμε για τις σωστές επιλογές στο χρώμα των ρούχων, του μακιγιάζ και των αξεσουάρ.

Για να είμαστε σε θέση προτείνουμε το ιδανικό χρώμα, πρέπει να αναλύσουμε το χρωματότυπο να βρούμε τις ιδανικές αποχρώσεις, να ψυχολογήσουμε την προσωπικότητα του πελάτη. Λαμβάνοντας υπόψη το χώρο εργασίας, την ηλικία και το βασικό style του. Επιλέγουμε το χρώμα που θα αναδείξει την ομορφιά της, θα «φωτίσει» συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ μάτια), θα απογειώσει το κούρεμα και θα προβάλει την μοναδικότητα της.

Όλα μα όλα τα χρώματα επηρεάζονται από τα «πρωτογενή χρώματα». δηλαδή το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Με βάση αυτό τον άξονα τα υπόλοιπα χρώματα της παλέτας χωρίζονται σε εκείνα που έχουν περισσότερο μπλε βάση και είναι τα ψυχρά χρώματα και σε εκείνα που περιέχουν περισσότερη κίτρινη ή κόκκινη βάση κι άρα ανήκουν στα ζεστά χρώματα. Ο τύπος χρώματος θα σας δώσει την ευκαιρία να καθορίσετε ποια χρώματα ακριβώς σας πάνε και ποια να αποφεύγετε. Υπάρχει μια αναγνωρισμένη ταξινόμηση του τύπου χρώματος, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες, που ονομάζονται με τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η καθεμία από αυτές τις κατηγορίες χωρίζεται σε 3 τμήματα ανοιχτή, μεσαία, και σκούρα.

Χρωματική ανάλυση. Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του χρωματικού τύπου είναι το χρώμα του δέρματος των ματιών και των φλεβών. Με την βοήθεια αυτών των χαρακτηριστικών και ίσως με κάποια υφάσματα ως αξεσουάρ διάγνωσης, μπορούμε να καταλήξουμε στο τύπο.

Χρώμα δέρματος: Η απόχρωση του δέρματος είναι το βασικό στοιχείο για τον καθορισμό του χρώματος. Όλες οι επιδερμίδες ανήκουν στις δύο βασικές κατηγορίες ψυχρού ή θερμού.

Χρώμα στις φλέβες: Οι φλέβες μας δίνουν πάντα μία αίσθηση μπλε ή πράσινη. Οι μπλε φλέβες ανήκουν στους ψυχρούς τύπους ενώ οι πράσινες στους ζεστούς.

Χρώμα ματιών: Το χρώμα των ματιών είναι συνήθως δευτερεύον στην επιλογή χρώματος εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας που παρουσιάζεται.

Πρέπει να ακολουθούμε πιστά την μόδα? Έχουμε τρεις βασικές κατηγορίες χρωματικών προτάσεων: classic, fashion, extreme. Σε όποια κατηγορία και να ανήκει η πελάτισσα μας πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις, να επιλέγουμε και να ακολουθούμε τα στοιχεία εκείνα που της ταιριάζουν.

Αφού συναποφασίσουμε με την πελάτισσα για το χρώμα στόχο, πάντα προσπαθούμε να επιλέξουμε τα προϊόντα εκείνα που θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τα μαλλιά .Εξασφαλίζουμε διάρκεια και λάμψη στο χρώμα.

Δεν «θυσιάζουμε» ΠΟΤΕ την ποιότητα των μαλλιών.

Ξεφυλλίζοντας περιοδικά μόδας θα διαπιστώσετε ότι οι πελάτισσες ξεχωρίζουν μαλλιά με τεχνικές , με αποχρώσεις, όχι ομοιόχρωμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πολυδιάστατα μαλλιά είναι πιο ιδιαίτερα και ξεχωρίζουν.

Διαπιστώνουμε στις μέρες μας, ότι αρκετές πελάτισσες αποφεύγουν ακριβές τεχνικές και μειώνουν την επισκεψιμότητα τους. Προτείνω να χρησιμοποιούμε τεχνικές νέες γρήγορες που δεν χρειάζονται επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η πελάτισσα νιώθει καλά στην ιδέα ότι δεν χρειάζεται επανάληψη και όταν μπει στο μαγικό κόσμο των αποχρώσεων δύσκολα επιστρέφει στην μονοχρωμία.

Μην βάφετε απλά τα μαλλιά, δώστε στην πελάτισσα σας άποψη, γνώσεις, τεχνική. Γίνετε ο hair imager της.