18 ΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ

Αλλά η κάθε ηλικία έχει διαφορετική δυναμική!!!

Τι αναζητούν όλες οι πελάτισσες μας? Να δείχνουν νεότερες και ομορφότερες. Αυτό από μόνο του μας δίνει μία θέση ισχύος, όπου μπορούμε να αναδείξουμε τον επαγγελματισμό μας, το ταλέντο μας και τη καλλιτεχνική μας φύση. Τι αναζητούν όλες οι πελάτισσες μας? Να δείχνουν νεότερες και ομορφότερες.

Αυτό από μόνο του μας δίνει μία θέση ισχύος, όπου μπορούμε να αναδείξουμε τον επαγγελματισμό μας, το ταλέντο μας και τη καλλιτεχνική μας φύση. Στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα και εικόνες για νιάτα και για ομορφιά. Η μεγαλύτερη δυναμική βέβαια βρίσκεται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που απευθύνονται για τις ώριμες ηλικίες. Οι τάσεις καθοδηγούν την αγορά και η κάθε ηλικία προσπαθεί να βρει την υπηρεσία και το προϊόν, που θα τις προσφέρει παράταση της νεότητας. Αν πιστέψει, οραματιστεί, θελήσει και πραγματικά πάρει αυτό που θα της υποσχεθούμε, τότε είναι διατεθειμένη να δαπανήσει πολύ μεγαλύτερο ποσό από όσο νομίζουμε. Στη πελάτισσα του κομμωτηρίου πρέπει να προσφέρουμε ότι καλύτερο της αξίζει για να είναι διατιθεμένη να πληρώσει την υπηρεσία που της προσφέρουμε όσο αξίζει! Το κλειδί για την επιτυχία είναι η ψυχολογία, ο επαγγελματισμός και το σωστό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι επίσης πολύ σημαντικές. Η βιομηχανία της ομορφιάς και των καλλυντικών κάνει το καλύτερο δυνατόν για να προσφέρει αίσθηση ευεξίας, αλλά και να μπορέσει ν' αφαιρέσει, κυριολεκτικά, χρόνια από τη φυσική εμφάνισή μας. Μεγάλη δυναμική έχουν τα προϊόντα για μαλλιά στο ηλικιακό γκρουπ γυναικών 35 ετών και άνω. Όμως αυτό δεν αποκλείει γυναίκες και άλλων ηλικιακών ομάδων, καθώς και άνδρες.

Ας δούμε αναλυτικά τις 4 κατηγορίες του μεγαλύτερου ποσοστού των πελατών μας.

20 έως 30 ετών

Σ' αυτή την ηλικία τα μαλλιά έχουν φυσιολογική υφή, πυκνότητα και ελαστικότητα. Ένας σταθερός κύκλος ανάπτυξης, σε συνδυασμό με άριστα επίπεδα λιπιδίων και υγρασίας, εξασφαλίζουν υγεία και ζωντάνια στο μεγαλύτερο μέρος των μαλλιών.

Όλο και περισσότερο, αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η έγκαιρη περιποίηση μπορεί να επιβραδύνει τις συνέπειες της γήρανσης. Ο σωστός χειρισμός των μαλλιών, σε συνδυασμό με τη σωστή επιλογή προϊόντων, μπορεί να εξασφαλίσει σ' αυτές τις ηλικίες μακρόπνοα αποτελέσματα. Προσοχή φυσικά χρειάζονται οι τεχνικές εργασίες.

30 έως 40 ετών

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν αυτοπεποίθηση, ξέρουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, συχνά κάνουν καριέρα και - αν δεν το έχουν κάνει ακόμη - σχεδιάζουν να αγοράσουν σπίτι και να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Μαζί με την αυξημένη γνώση και την υπευθυνότητα, έρχεται και η αυξημένη πίεση στο χρόνο και στα οικονομικά. Οι γυναίκες αυτής της ηλικίας επιδιώκουν ενεργά να προλάβουν και να μειώσουν τις συνέπειες της γήρανσης των μαλλιών. Σ' αυτή την περίοδο, τα μαλλιά γίνονται πιο απαιτητικά και έχουν μειωμένη ελαστικότητα. Ο κύκλος ζωής της τρίχας είναι πιο αργός και η μείωση του επιπέδου σε λιπίδια και υγρασίας επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Επιπροσθέτως, η παραγωγή μελανίνης αρχίζει να μειώνεται κι αυτό οδηγεί σε γκριζάρισμα ή ξεθώριασμα των μαλλιών. Η χρήση των κατάλληλων προϊόντων θα σιγουρέψει ότι τα μαλλιά θα παραμείνουν νεανικά και ζωντανά και θα μοιάζουν σαν αυτά των ηλικιών 20-30!

40 έως 50 ετών

Αυτό το στάδιο που ονομάζεται «μέση ηλικία», δεν είναι ούτε νεανικό αλλά ούτε και γέρικο και αποτελεί παραδοσιακά μια περίοδο μικρών αλλαγών και σταθερών συνηθειών. Σε συνδυασμό με μια κοινή αντίληψη περί επιταχυνόμενης γήρανσης, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως αρνητικό μεταβατικό στάδιο, μια πολύ δυτική αντίληψη που όμως δεν είναι αλήθεια! Με τη σωστή στάση και τον προσεκτικό σχεδιασμό, η μέση ηλικία μπορεί να προσφέρει μερικά από τα καλύτερα μας χρόνια! Από την ηλικία αυτή και πέρα, η διαδικασία γήρανσης είναι πιο φανερή, τα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα, λεπτά και εύθραυστα, με μειωμένη ελαστικότητα. Ένας πιο αργός μεταβολισμός στον κύκλο ζωής της τρίχας, μείωση της μελανίνης και των λιπιδίων, όλα συμβάλλουν στα ορατά σημάδια της γήρανσης τους.

50 έως 60 ετών

Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα αγοράς το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 50 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το 30%. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο και θα έχουν μια πιο ενεργή και γεμάτη ζωή στα τελευταία τους χρόνια. Η αγοραστική δύναμη και η προσωπική κατανάλωση σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες παραμένει πάντα υψηλή. Πολλοί άνθρωποι αυτής της κατηγορίας βρίσκονται στην κορυφή της καριέρας τους και με λιγότερους οικονομικούς συμβιβασμούς στο σπίτι. Μια άλλη έρευνα στη Γερμανία δείχνει ότι η ομάδα 50+ αποτελεί πάνω από το μισό των μονατομικών νοικοκυριών και ο τυπικός εργένης δεν είναι πια ο νέος! Επιπλέον, αυτή η κατηγορία «αισθάνεται» τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερη και θα προσπαθεί να φαίνεται και 10 χρόνια νεότερη! Τώρα, αυτό που προέχει, είναι η συνολική ευεξία και υγεία. Η σωστή επιλογή προϊόντων είναι κεφαλαιώδης για την αντιμετώπιση της γήρανσης και τη διατήρηση της υγρασίας, της ελαστικότητας και του χρώματος στα μαλλιά. Ακόμη και μαλλιά άνω των 50 ετών μπορούν να είναι όμορφα και σ' αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα η κατάλληλη προσοχή και φροντίδα των ετών που έχουν προηγηθεί!

60+ ετών

Η ηλικία αυτή είναι μια άλλη αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγοραστική δύναμη παραμένει υψηλή για μεγάλο μέρος αυτής της ομάδας, καθώς αρχίζουν να ωριμάζουν τα σχέδια ασφαλιστικών συμβολαίων και μπαίνοντας στην σύνταξη υπάρχει και περισσότερος χρόνος. Σε αυτή την ηλικία, τα μαλλιά γίνονται όλο πιο λεπτά και εύθραυστα και στην ηλικία των 70, συνήθως έχει τελείως λευκά μαλλιά. Με τα κατάλληλα προϊόντα, τα μαλλιά αυτής της ηλικίας μπορούν ακόμη να παραμένουν όμορφα. Τα προϊόντα για πρόληψη και φροντίδα των μαλλιών στοχεύουν στην αγορά της Γενιάς 39+. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ομάδα επωφελείται περισσότερο από τα προϊόντα αντιγήρανσης, αναδόμησης και θρέψης. Επίσης μπορεί να ξοδεύει εύκολα λεφτά προκειμένου να επενδύει στο μέλλον, στην καλύτερη εμφάνιση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, οι στόχοι-κλειδιά της αγοράς για υπηρεσίες μαλλιών είναι:

Η συνεχής ανάπτυξη του τομέα «αντιγήρανση». Η καθιέρωση καινοτομικών προϊόντων που προάγουν και υποστηρίζουν ένα Premium lifestyle. Η δημιουργία πολυτελών και υψηλής αξίας προϊόντων που απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαλλιών. Η διατήρηση μια ευρείας γκάμας προϊόντων που προσφέρουν ορατά αντιγηραντική αποτελέσματα και προάγουν την αίσθηση του «ευ ζην». Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και εξειδικευμένα διαμορφωμένοι χώροι.

Η κάθε πελάτισσα είναι μοναδική!!!

Οι πελάτες μας δεν ανήκουν όλοι στην ίδια κατηγορία, για’ αυτό το λόγω θα πρέπει να μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα έτσι ώστε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και ο πελάτης να είναι ευχαριστημένος. Ας δούμε μερικές συνηθισμένες κατηγορίες πελατών.

Το κομμωτήριο είναι ανάγκη.

Η συγκεκριμένη πελάτισσα θεωρεί το κομμωτήριο αναγκαίο «κακό». Συνήθως εμφανίζεται δύο φορές το χρόνο μόνο για κούρεμα. Τις περισσότερες φορές αυτή η πελάτισσα δεν θα βάψει τα μαλλιά της όταν αποκτήσει λευκά μαλλιά. Μην την πιέζεται για αλλαγές και χτενισμένα μαλλιά. Θα είναι απόλυτα ευχαριστημένη με ένα τέλειο κούρεμα που την βολεύει στην καθημερινότητα.

Η εργαζόμενη μητέρα

Εκτιμά την εμφάνιση της, αλλά δίνει προτεραιότητα στα παιδιά της και την καριέρα της.

Το κομμωτήριο το θέλει αλλά την αγχώνει ο χρόνος. Ξέρει ότι δικαιούται να χαρίσει στο εαυτό της την επίσκεψη στο κομμωτήριο και απολαμβάνει την σπάνια στιγμή χαλάρωσης. Δείξτε κατανόηση στο βαρύ της πρόγραμμα και δεχθείτε την κατ' εξαίρεση αν χρειαστεί. Αυτή η κατηγορία είναι η πελάτισσα που θέλει γρήγορες τεχνικές και προϊόντα Leave in για το σπίτι.

H νέα ελεύθερη κοπέλα

Οι πελάτισσες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι συνήθως μεταξύ 18-25 επηρεάζονται άμεσα από τις τάσεις και έχουν το θάρρος να πειραματιστούν στο κούρεμα, στο χρώμα και στα διαφορετικά styling και υφές. Για να ικανοποιήσουμε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να είμαστε άρτια καταρτισμένοι και να μπορούμε να φιλτράρουμε τα συναισθήματα τους, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις συχνές αλλαγές στα μαλλιά.

Η γυναίκα καριέρας

Οι γυναίκες καριέρας έχουν αυτοπεποίθηση, καθώς και συγκεκριμένες ιδέες για το style που ταιριάζει στη συνολική εικόνα τους. Είναι τακτικές πελάτισσες του κομμωτηρίου και ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και το απαιτούν. Αυτός ο τύπος πελάτισσας επηρεάζεται έντονα από τη μόδα και ενημερώνεται από καλά περιοδικά και σχεδιαστές. Ο χρόνος της είναι πολύτιμος, ξέρει τι θέλει και τι της ταιριάζει χωρίς να αλλάζει εύκολα style, όμως αγοράζει εύκολα νέα προϊόντα και είναι πρόθυμη να ξοδεύει αρκετά χρήματα για να έχει τέλεια μαλλιά.

Η αθλήτρια

Προτιμά συνήθως κάτι απλό, κοντό ή μακρύ style, αρκεί να είναι εύκολο. Μια γυναίκα των σπορ μπορεί να λούζεται πολύ τακτικά, ίσως και κάθε ημέρα. Προτείνετε ένα χρώμα που δεν είναι απαιτητικό στην διάρκεια. Είναι πιθανόν γι' αυτό τον τύπο πελάτισσας, να είναι προτιμότερη μια πιο οικονομική σειρά.

Η κομψή

Η κομψότητα είναι ένας συνδυασμός ισορροπίας, απλότητας, χάρης και λεπτότητας. Προσέξτε ιδιαίτερα το σχήμα του προσώπου της για να βεβαιωθείτε ότι το style θα αναδείξει τα πιο ωραία χαρακτηριστικά της.

Οι πολύ κομψές πελάτισσες γοητεύονται από τα διαχρονικά, κλασικά styles και γενικά, αδιαφορούν για τα τελευταία και πρόσκαιρα trends ή για τους υπερβολικούς πειραματισμούς στο styling. Αντέχουν τις υψηλότερες τιμές και αναζητούν πάντοτε αποτελέσματα κορυφαίας ποιότητας.

Η Μοντέρνα

Η μοντέρνα πελάτισσα παρακολουθεί το σφυγμό της μόδας και είναι σε θέση να εξηγήσει με ακρίβεια τις ανάγκες και τις επιθυμίες της. Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας, θα χρειασθεί ίσως να εξασφαλίσετε μια κοινή συμφωνία για την κατεύθυνση του επιθυμητού style. Η μοντέρνα πελάτισσα συνήθως θέλει να αλλάζει τακτικά το style της, σύμφωνα με τα τελευταία trends και προϊόντα. Τα προϊόντα με μοναδικές και καινοτομικές ιδιότητες την ελκύουν ιδιαίτερα.

H εσωστρεφής

Η εσωστρεφής πελάτισσα είναι συνήθως επιφυλακτική, στοχαστική, δε μιλάει πολύ και δεν εκφράζει ευθέως τις επιθυμίες της. Στο ντύσιμο και στο styling των μαλλιών της, μπορεί να προτιμά τις ασφαλείς επιλογές. Για τα μαλλιά της, συνήθως προτιμά περισσότερο ένα λειτουργικό style παρά ένα εντυπωσιακό look. Όταν δουλεύετε με ένα τέτοιο τύπο πελάτισσας, πρέπει να είστε προσεκτικοί, διακριτικοί και να μην την πιέζετε πολύ για ένα style που θα την κάνει να μην νοιώθει άνετα. Μια ριζική αλλαγή στα μαλλιά της μπορεί να την προκαλέσει σοκ.