feel-the-color

SEE THE COLOR, FEEL THE COLOR

Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και κατ' επέκταση την φυσική του κατάσταση. Ουσιαστικά δεν είναι το σώμα που «ζητά» τα χρώματα, αλλά ο νους. Οι γιατροί όπως και οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση και τον νου ενός ανθρώπου, μπορεί να επηρεάσει και την φυσική του κατάσταση.

Δεν είναι όμως λίγα τα πειράματα που έχουν γίνει -και γίνονται- σχετικά με το τι επιρροή έχουν τα χρώματα στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνεχώς από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, χαίρουν καλλίτερης φυσικής κατάστασης και ψυχικής ηρεμίας από εκείνους που περιβάλλονται από σκούρα και μουντά χρώματα. Πειράματα σε επαγγελματικούς χώρους έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλλίτερα σε φωτεινό χώρο με ευχάριστα χρώματα, παρά σε σκοτεινό με μουντά χρώματα. Στο ίδιο πείραμα έχει αποδειχτεί ότι οι επαγγελματικές σχέσεις και η διάθεση των εργαζομένων είναι καλλίτερη στην πρώτη περίπτωση και καθόλου καλή στην δεύτερη.

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ο άνθρωπος επιλέγει να διακοσμήσει τον χώρο του ή να ντυθεί με τα χρώματα που εναρμονίζονται τέλεια στην κατάστασή του. Ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη θα προτιμήσει τα σκούρα χρώματα, ενώ παρατηρούμε στα παιδιά (που σε γενικές γραμμές είναι χαρούμενα και υγιή) και στους ευτυχισμένους ανθρώπους την προτίμησή τους στα ζωηρά και φωτεινά χρώματα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την μέθοδο των παιδοψυχολόγων που δίνουν στα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι και στην συνέχεια μελετούν τα χρώματα που έχει επιλέξει το παιδί για να ζωγραφίσει.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι μερικές φορές ο άνθρωπος ενστικτωδώς επιλέγει τα χρώματα που έχει ανάγκη. Παρατηρούμε δηλαδή έναν άνθρωπο που πάσχει από ημικρανίες ή έντονες συναισθηματικές εξάρσεις, μια προτίμηση στο γαλάζιο χρώμα. Το γαλάζιο είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, και ο άνθρωπος που έχει αυτή την ανάγκη, ασυναίσθητα το προτιμά.

Τα χρώματα, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με θεραπείες από επαγγελματίες εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό!

Αίσθηση χρωμάτων

Κόκκινο: Είναι το χρώμα της δύναμης, της υγείας και της ζωτικότητας, της δράσης και της έξαρσης, με τη θετική αλλά και την αρνητική έννοια. Είναι το χρώμα που κεντρίζει και ευνοεί το σεξ. Ο έρωτας είναι κόκκινος.

Πορτοκαλί: Επιδρά ήπια, ανανεωτικά, δυναμικά, θετικά και χαρούμενα σε κάθε σχέση και από κάθε άποψη. Το χρώμα αυτό εμπνέει και διεγείρει. Το λατρεύουν και οι μοναχοί στο Θιβέτ.

Χρυσό: Είναι το χρώμα της ισορροπημένης δύναμης και της συγκεντρωμένης ποσότητας ενέργειας και αφθονίας. Είναι το χρώμα του ήλιου.

Κίτρινο: Προσφέρει μια ήπια ζεστασιά και έχει εξισορροπητικό χαρακτήρα, παρόλο που είναι ένα έντονο χρώμα. Το κίτρινο βοηθά στη μελέτη και πέραν όλων των άλλων ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και φέρνει φως στη ζωή.

Λεμονί: Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το κίτρινο, αλλά χάρη στη καθαρότητα του ενεργοποιεί την πνευματικότητα του ανθρώπου.

Πράσινο ανοιχτό: Μπορεί να ωθήσει τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να καρποφορήσουν. Το ανοιχτό πράσινο συμβολίζει την ανανέωση της άνοιξης. Κάθε φυτό έχει αυτό το χρώμα.

Πράσινο: Είναι το χρώμα της ισορροπίας, το χρώμα ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Το πράσινο υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και έχει ένα εξισορροπητικό αποτέλεσμα, μας ηρεμεί βοηθώντας τη λειτουργία της καρδιάς.

Τριανταφυλλί: Είναι ένα μεικτό χρώμα, ένα είδος γειωμένου βιολετί. Το τριανταφυλλί θεωρείτε το χρώμα της αγάπης, και μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς.

Γαλάζιο: Είναι το χρώμα της επικοινωνίας. Ωφελεί στη επούλωση τραυματικών εμπειριών, και στην εναρμόνιση προβλημάτων, όπως άσθμα φόβος, και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Μπλε: Είναι ένα θεραπευτικό χρώμα, με μεγάλες δυνατότητες. Ηρεμεί, και παράλληλα βοηθά στο διαλογισμό. Το μπλε της θάλασσας.

Τυρκουάζ

Θεραπεία: Τονώνει γενικά όλα τα ζωτικά όργανα αλλά κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ψυχολογία: Αυξάνει την διαίσθηση και την συναισθηματική ευαισθησία, χαλαρώνει από το στρες.

Λιλά: Αναδεικνύει τις κρυμμένες προοπτικές, και τις ενεργοποιεί πολύ ήρεμα.

Ματζέντα: Ένα μεταβατικό χρώμα. Συνδέει το κόκκινο και το βιολετί. Δρα ανάμεσα σε πολώσεις και υποστηρίζει μεταβατικά στάδια.

Βιολετί: Δρα κυρίως στο πνευματικό και το νοητικό πεδίο, συμβολίζοντας τη μετάβαση από την υλική σφαίρα σε ανώτερα πνευματικά πεδία.

Λευκό: Σχετίζεται με τη καθαρότητα και τη μεταβίβαση των πληροφοριών.

Γκρι
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα αλλά και αδιαφορία, αδιαλλαξία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην διπλωματία και τα έξυπνα ρητορικά τεχνάσματα. Προτιμούν την ευθύτητα ακόμα κι αν μερικές φορές γίνεται ενοχλητική, εκνευριστική, σκληρή.